Ondernemer in sigaren

artikel1_2artikel1_2Eugène Goulmy wordt geboren 30 oktober 1865 in `s-Hertogenbosch als zoon van Paul Victor Philippe Goulmy, confiturier, likeurstoker en restaurateur. De veelzijdige Paul Victor voert een succesvolle patisserie aan de Bossche Schapenmarkt. Hij is een voorbeeld voor zijn zoon Eugène. Zo wint hij nationale en internationale prijzen met de door hem ontwikkelde boullion, vleesextract, een noviteit rond 1850. Je kunt het gerust een voorloopster van cup a soup noemen.

Eugène, een ondernemend en intelligent kind, wordt daar heel enthousiast van. De school trekt hem veel minder. Hij is meer een doener dan een studiehoofd.
Op 15-jarige leeftijd trekt hij het land in om in de leer te gaan bij enkele kleinere sigarenfabrieken. Daarna werkt hij enige tijd bij de gerenommeerde tabaksgroothandel A Mayer & Co in Amsterdam. Eugène groeit zo uit tot een selfmade kenner van en vakman in sigaren. Met dit vakmanschap wil hij ondernemen.
Op 7 oktober 1887 verleent ‘den Hoogen Raad Der Nederlanden’ een meerderjarigverklaring aan de nog maar 20-jarige Eugène. Hij heeft hem nodig om een eigen werkplaats te beginnen in een kleine zolderkamer aan de Oudezijds Achterburgwal 276.

artikel1_2